چگونه آیلتس تدریس کنیم؟ (ویژه اساتید)

نیاز به نمره قابل قبول در آیلتس همواره اهمیت فراوان داشته و امروزه به‌ویژه به دلیل آمار بالای مهاجرت، این نیاز، بیشتر احساس می‌شود. مدرک آیلتس برای تحصیل، کار و حتی اقامت در کشورهای انگلیسی‌زبان ضروری است. اگر مدرس زبان هستید و قصد تدریس آیلتس را دارید هم نیاز است این مدرک را داشته باشید. نکته مهم این است که هر روز تقاضا برای گذراندن دوره آیلتس بیشتر می‌شود و در نتیجه نیاز به مدرسان تخصصی آیلتس نیز افزایش می‌یابد.چگونه آیلتس تدریس کنیم؟ سوال بسیاری از اساتید زبان انگلیسی است .ما در این مقاله به این سوال پاسخ داده‌ایم.

معرفی کلی آیلتس (IELTS)

آیلتس آزمونی به زبان انگلیسی و مختص غیر انگلیسی‌زبانان است و به دو شکل جنرال (general) و آکادمیک (academic) ارائه می‌شود که در ادامه به توضیح هرکدام می‌پردازیم:
آیلتس آکادمیک به طور ویژه مناسب کسانی است که در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد یا دکترا تمایل به ادامه تحصیل در یک کشور انگلیسی‌زبان را دارند. همچنین جهت کار در بخش‌هایی که در آنها دانش آکادمیک انگلیسی مثل خواندن و نوشتن نیاز است، از این نوع مدرک استفاده می‌شود.
آیلتس جنرال یا آزمون عمومی آیلتس برای کسانی طراحی شده که برای تحصیل در مقاطع پایین‌تر قصد مهاجرت به کشورهای انگلیسی‌زبان را دارند. تمرکز این نوع آزمون بیشتر روی مهارت‌های بقا یا survival skills است. آزمون آیلتس سالانه ۴۸ بار در سرتاسر دنیا برگزار می‌شود و از لحاظ تعداد دفعات شرکت در آزمون، هیچ محدودیتی وجود ندارد.

مراحل آزمون آیلتس

آزمون آیلتس شامل چهار مرحله است که در اینجا به طور کلی به بررسی آنها پرداخته‌ایم.

بخش شنیداری یا listening

شامل یک تست ۳۰ دقیقه‌ای است که خود به چند بخش کوچکتر تقسیم می‌شود. در این بخش، داوطلبان به یک صدای ضبط شده انگلیسی گوش می‌کنند و بر اساس آن به سوالات پاسخ می‌دهند.

بخش خواندنی یا reading

آزمون یک ساعته‌ای است که شامل خواندن متون نسبتا دشوار و طولانی و پاسخ به انواع سوالات درک مطلب است.

بخش نوشتاری یا writing

مدت زمان این آزمون یک ساعت است و در آن بخش، داوطلبان باید افکار و نظراتشان را درباره یک موضوع بنویسند. متنی که توسط داوطلب نوشته می‌شود دارای حداقل تعداد کلمات مشخصی است و در صورتی که تعداد کلمات متن کمتر از این تعداد باشد، داوطلب نمره از دست خواهد داد.

بخش گفتاری یا speaking

یک تست حضوری 14 دقیقه‌ای است و در روز و ساعت جداگانه‌ای با حضور ممتحن برگزار می‌شود و در آن داوطلب باید درباره خانواده، فعالیت‌های شخصی و همچنین یک موضوع مستقل صحبت کند. در این بخش از آزمون هم داوطلب باید قادر باشد مدت زمان مشخصی به صحبت بپردازد.
اساس آزمون آیلتس بر پایه قبول یا رد شدن طراحی نشده و هرکدام از بخش‌های گفته شده نمره‌ای بین 0 تا 9 را شامل می‌شود تا مهارت داوطلب در سطوح مختلف ارزیابی شود. به طور مسلم نمره صفر به معنی مبتدی بودن و دانش زبانی ناکافی درفرد و 9 نشان‌دهنده تسلط کامل او در بخش مورد نظر است. مجموع نمرات نیز که عددی بین 0 تا 9 است عملکرد کلی شرکت کننده در آزمون را ارزیابی می‌کند.

چگونه مدرس آیلتس شویم؟

چطور آیلتس را آموزش دهیم؟

برای یاد گرفتن نحوه آموزش و تدریس آیلتس ابتدا باید با آزمون آشنا باشید. این آشنایی از طریق انجام دادن تست‌ها و گرفتن نتیجه مطلوب به نحوی است که شما را مطمئن می‌کند به طور کامل روی همه مباحث تسلط دارید.طبیعتا باید قبل از اقدام به آموزش آیلتس، شاید بهتر است بارها آزمون را انجام داده باشید تا با چند چون این امتحان و نحوه پاسخ‌دهی صحیح آشنا باشید. یکی از عاقلانه‌ترین کارها این است که پیش از شروع آموزش آیلتس، از زبان‌آموزان بخواهید آزمون شبیه‌سازی شده (ماک) را انجام دهند تا با نقاط قوت و ضعف خود آشنا باشند. توصیه می‌شود سطح هر فرد را بدانید و در نتیجه برای هر زبان‌آموز طبق نیازهای شخصی‌اش تدریس انجام دهید. این نکته به ویژه درباره تدریس خصوصی صادق است. بسته به اینکه هر شخص به دنبال چه نمره‌ای برای اقامت در کشور مقصد است،زیرا نمرات مورد نیاز برای قبولی در آزمون آیلتس متفاوتند.در بخش زیر به سوال چگونه آیلتس تدریس کنیم؟ پاسخ می‌دهیم.

روش آموزش بخش لیسنینگ (IELTS Listening)

مرحله شنیداری آیلتس اولین بخش از این آزمون است و طی آن داوطلب باید به صدای ضبط شده‌ای مانند مکالمه یا سخنرانی گوش کند و بر اساس چیزی که شنیده به سوالات مربوطه جواب بدهد.
آزمون شنیداری آیلتس شامل چهار نوع فایل صوتی می باشد:
1. مکالمه عمومی که آسان‌ترین بخش است و شامل مکالمه بین دو نفر می‌باشد.
2. سخنرانی عمومی که به اصطلاح مونولوگ یا مکالمه تک‌نفره است.
3. مکالمه آکادمیک شامل مکالمه میان چند نفر در یک محیط آکادمیک یا دانشگاهی است.
4. سخنرانی آکادمیک که مونولوگ یا سخنرانی تک‌نفره در مورد یک موضوع آکادمیک یا دانشگاهی است.
شکل سوالات تنوع بالایی دارد و شامل سوالات چند گزینه‌ای (multiple choice)، جای خالی (fill in the blanks) و یا تکمیل نمودار یا fill out the answers on a diagram هستند.
گفتنی است در پایان آزمون به داوطلبان فرصتی داده می‌شود تا دوباره به عقب برگردند و سوالاتی که احتمال دارد به خاطر محدودیت زمان همگام گوش دادن مکالمات، از قلم انداخته باشند را پاسخ دهند.
با توجه به اینکه زبان انگلیسی دارای لهجه‌های گوناگونی است، بایستی گوش زبان‌آموزان با انواع این لهجه‌ها آشنا باشد. در حقیقت در بخش شنیداری آیلتس از لهجه‌های بریتیش، آمریکایی، نیوزیلندی، استرالیایی و … استفاده می‌شود و الگوهای گفتاری و لحن ادای کلمات در این لهجه‌ها کاملا با هم متفاوت است و همین مساله درک این جملات را برای کسانی که در جامعه غیر انگلیسی‌زبان زندگی می‌کنند، دشوار می‌کند.

دشوارترین بخش لیسنینگ آیلتس

دشوارترین کار در بخش لیسنینگ آیلتس، درک لهجه‌های مختلف است. برای همین خیلی مهم است که برای تقویت مهارت شنیداری زبان‌آموزان، فایل‌های مختلف شامل لهجه‌های مختلف را برایشان پخش کنید تا متوجه شوند کلمات در هر لهجه و گویشی چطور ادا می‌شوند. برای اینکه زبان آموزها از سردرگمی دربیایند باید زیاد تمرین کنند و مدام لهجه‌های مختلف را بشنوند.
واژگان زیادی در زبان انگلیسی وجود دارند که تلفظ و املای یا spelling یکسانی دارند اما معنایشان با هم متفاوت است. به این دسته از کلمات هومونیم (Homonym ) گفته می‌شود. برعکس این مورد زمانی است که دو کلمه دقیقا مثل هم تلفظ شوند اما املای متفاوتی داشته باشند که به اینگونه کلمات هوموفون (Homophone) می‌گویند. دسته دیگری از کلمات هم وجود دارند که به آنها هوموگراف (Homograph) گفته می‌شوند چون نوشتارشان یکسان است اما تلفظ مختلفی دارند. دسته آخر نیز کلماتی هستند که به هترونیم (Heteronym) شهرت دارند زیرا املای یکسان اما تلفظ و معنای مختلفی دارند. دانستن این تفاوت‌ها راه را برای درک لیسنینگ آسان می‌کند.

نحوه آموزش ریدینگ (IELTS reading)

بخش ریدینگ آیلتس همانطور که می‌دانید، درست مانند هر تست استاندارد دیگر، شامل درک مطلب و سپس پاسخ دادن به مجموعه ای از سوالات است. مدت این آزمون یک ساعت است و سه متن و 40 سوال دارد که با پاسخ به سوالات میزان مهارت خواندن جزئیات و هدف اصلی متن و همچنین پاسخگویی به سوالات اصلی و شناسایی هدف، استدلال‌ها و نظرات مطلب ارزیابی می‌شود.
متون ریدینگ معمولا شامل متون آکادمیک می‌شوند و ممکن است از هر جایی مثل روزنامه‌ها، مقالات یا مجله‌ها برداشته شوند. سوالات متن‌ها هم می‌توانند به شکل چندگزینه‌ای، پر کردن جاهای خالی، درست/ غلط و یا خلاصه‌نویسی باشند. طول متن‌ها با هم متفاوت است و مدیریت زمان برای زبان‌آموزان نقش مهمی ایفا می‌کند.
در این آزمون مهارت تندخوانی یا skimming و همچنین مهارت اسکن کردن (scanning) اهمیت فراوانی دارند.

نحوه آموزش رایتینگ آیلتس (IELTS Writing)

آزمون رایتینگ آیلتس نیز مانند بخش قبلی 60 دقیقه طول می‌کشد و طی آن از متقاضیان خواسته می‌شود تا با توجه به موضوع ارائه شده و تعداد کلمات معین، متنی را نگارش کنند. این آزمون کتبی دو بخش دارد و بسته به نوع آزمون آیلتس (general and academic) متفاوت است. در اولین قسمت بخش آکادمیک از متقاضی خواسته می‌شود اطلاعات ارائه شده در نمودار یا دیاگرام یا جدول را شرح بدهد. بخش دوم نیز شامل نگارش یک مقاله است که طی آن داوطلب باید در مورد یک موضوع با مضمون اجتماعی یا اقتصادی مشخص شده مقاله قابل قبولی بنویسد. در هر دو بخش باید از زبان انگلیسی رسمی و نگارشی استفاده شود.
از نکات بسیار مهم در بخش رایتینگ آزمون آیلتس این است که زبان‌آموزان باید ساختار جمله‌بندی مناسب را بدانند، به اندازه کافی بنویسند و از اشتباهات گرامری یا املایی بپرهیزند.
در آزمون رایتینگ متقاضیان همچنین نباید از موضوع اصلی دور شوند. انتظار بر این است که همه‌چیز را توضیح دهند و در چارچوب موضوع اصلی تحلیل و نتیجه‌گیری داشته باشند.
پاراگراف‌نویسی را آموزش بدهید. طبیعتا اینکه در هر پاراگراف چه مطالبی باید پوشش داده شوند از اهمیت فراوانی برخوردار است. همینطور مهارت های ویرایش برای داوطلبان نقش مهمی دارد.حتی وقتی به زبان مادری‌تان مطلب می نویسید باید قبل از ارسال آن یک بار به طور کامل نوشته‌تان را بخوانید و آن را اصلاح کنید. این موضوع در مورد زبان دوم نیز صادق است.

نحوه آموزش اسپیکینگ آیلتس (IELTS Speaking)

آزمون اسپیکینگ آیلتس که به صورت حضوری برگزار می‌شود که سه بخش دارد و هر بخش بین سه تا چهار دقیقه طول می کشد. بخش اول شامل سوالات عمومی درباره خانواده، تحصیلات و تفریح‌های متقاضیان است.در بخش دوم که بخش اصلی محسوب می‌شود از داوطلبان خواسته می‌شود تا به مدت دو دقیقه درباره موضوع داده شده صحبت کنند. بعد از آن بخش سوم اسپیکینگ آیلتس شروع می شود که شامل تعدادی سوال و پاسخ به انگلیسی است.
برای اینکه مهارت صحبت کردن زبان‌آموزان بهتر شود باید به طور مرتب صحبت کنند. بنابراین مدرس باید به طور منظم موقعیت‌های گفتگو ایجاد کند تا به وسیله آنها زبان‌آموزان بتوانند لهجه، دایره لغات و تلفظ‌شان را بهبود ببخشند. آگاهی از روند پیشرفت به زبان‌آموزان کمک می‌کند با انگیزه باقی بمانند.

2 دیدگاه
  1. من

    رسما مزخرف بود!
    این چه ربطی داشت به تدریس آیلتس؟

    1. پریسا سالارکیا

      سلام به نظر شما چه طور مطالبی براتون مفیدتره ؟ ما رو در ارائه مطلب مفید یاری کنید

ارسال یک نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.