مصاحبه آیلتس چگونه است؟
Speaking، یکی از چالشبرانگیزترین بخشهای آزمون آیلتس است. بسیاری از زبانآموزان، با وجود کسب نمره عالی در بخشهای دیگر، برای شرکت در مصاحبه آیلتس دچار استرس میشوند. این نوع نگرانیها، اغلب ریشه در دو چیز دارد:
- نداشتن دانش کافی برای آزمون
- ناآشنایی با فضای برگزاری مصاحبه
در هر صورت، این مقاله برای شماست تا بیشتر با بخش اسپیکینگ آزمون آیلتس و فوت و فنهای آن آشنا شوید.
مصاحبه آیلتس چیست؟
در آزمون بینالمللی IELTS، بخش چهارم یا همان بخش پایانی، به آزمون مکالمه یا Speaking اختصاص دارد. نمره این بخش، درست مانند بخشهای دیگر، از ۰ تا ۹ تعیین میشود و در نهایت روی نمره کل نهایی آزمون شما موثر خواهد بود. به همین دلیل بخش قابل توجهی از فرایند آموزش آیلتس، به کسب مهارت مکالمه اختصاص دارد.
بخش مصاحبه آیلتس، بین ۱۱ تا ۱۴ دقیقه طول خواهد کشید. در این مدت، آزموندهنده با شخص ممتحن به صورت زنده گفتوگو میکند تا مهارت او در سخن گفتن به زبان انگلیسی تعیین شود. در این بخش، زبانآموز باید دایره واژگان گسترده، مهارت در تحلیل مسائل و توانایی کاربرد گرامر انگلیسی در مکالمات ساده یا تخصصی خود را به رخ بکشد.
آزمون اسپیکینگ آیلتس عموما به صورت جداگانه از بخشهای دیگر آزمون و در روزی غیر از آزمون کتبی برگزار میشود. آزمون شفاهی، حدود یک هفته بعد از آزمون کتبی برگزار خواهد شد و در نهایت، نمره هر دو بخش به صورت همزمان اعلام میشود.
بخشهای اصلی مصاحبه آیلتس
قسمت مکالمه آزمون آیلتس، ۳ بخش اصلی دارد. در هر یک از این سه بخش، موضوع مکالمه متفاوت است و فرد باید بر اساس دانش خود، به سوالهایی که مصاحبهگر از او میپرسد پاسخ دهد. اغلب جلسات مکالمه آیلتس، به شکل یک مکالمه طبیعی پیش میروند. هرچه سطح تسلط شما بالاتر باشد، بهتر میتوانید پرسش و پاسخهای بداهه را مدیریت کنید؛ بنابراین اگر قصد دارید به طور کامل برای شرکت در این آزمون آمادگی کسب کنید، سراغ یک موسسه زبان انگلیسی بروید که در آن، اولویت با یادگیری اصولی زبان انگلیسی باشد، نه صرفا کسب نمره در آزمون آیلتس!
بخشهای مصاحبه آیلتس، شامل موارد زیر هستند:
-
بخش اول؛ مصاحبه عمومی
در نخستین قسمت مصاحبه آیلتس، باید طی ۴ الی ۵ دقیقه درباره موضوعات عمومی در حوزه خانواده، کار، تحصیل، علایق، سرگرمیها و موارد مشابه با ممتحن صحبت کنید. مصاحبه، توسط شخص آزمونگیرنده آغاز و هدایت میشود و شما تنها باید به سوالهای او پاسخ دهید. در بخش نخست مصاحبه آیلتس، بین ۴ تا ۶ سوال از شما پرسیده خواهد شد؛ البته تعداد دقیق سوالها بستگی به نحوه پاسخگویی شما دارد و ممکن است کمی بیشتر یا کمتر از تعداد گفته شده باشد.
-
بخش دوم؛ مکالمه طولانی تکنفره
در بخش بعدی، خبری از پرسش و پاسخ نیست! در ابتدای این بخش، ممتحن یک کارت موضوع به شما میدهد. روی این کارت، یک موضوع درباره مسائل عمومی نوشته شده است و زیر آن، چند سوال درباره همان موضوع وجود دارد. شما پس از دریافت کارت، یک دقیقه فرصت دارید که درباره موضوع و سوالها فکر کنید و سپس، به مدت ۳ الی ۴ دقیقه درباره آنها حرف بزنید.
این بخش، برای محک زدن مهارت فرد در مدیریت یک مکالمه طولانی طراحی شده است. در صورتی که میخواهید امتیاز این قسمت را به طور کامل دریافت کنید، باید بتوانید ضمن صحبتهای خود، به سوالهای مطرح شده در کارت پاسخ دهید. همچنین، رعایت اصول و قواعد زبان انگلیسی، استفاده از واژهها و ترکیبهای پیشرفته و توجه به لحن صحیح گفتار، باعث بهبود نمره شما خواهد شد.
برای موفقیت بیشتر در این بخش، میتوانید از یادداشتبرداری کوتاه کمک بگیرید. استفاده از قلم و کاغذ در این مرحله از مصاحبه آیلتس آزاد است و میتوانید حین صحبتهای خود، نگاهی کوتاه و گذرا به یادداشتها داشته باشید تا حضور ذهن خود را حفظ کنید.
در صورتی که میخواهید نمره کامل این بخش را بگیرید، بهتر است موضوع را با توجه به تجربههای شخصی خود، تحلیل و بررسی کنید. هرچه مکالمه شما، شخصیسازی شدهتر باشد و مثالهای بیشتری در آن به کار ببرید، بیشتر میتوانید توجه ممتحن را به خود جلب کنید.
-
بخش سوم؛ بحث و گفتوگوی موضوع محور
در بخش سوم، همه چیز بستگی به گفتههای شما در مرحله قبل دارد. در این بخش، ممتحن با توجه به گفتههای شما در قسمت قبلی، سوالهایی مطرح خواهد کرد. شما باید طی ۴ الی ۵ دقیقه با او وارد گفت و گو شوید و از نظرات خود دفاع کنید.
ممتحن، از توضیحات شما در بخش پیشین کمک میگیرد و زوایای مختلف موضوع را به چالش میکشد. با این حساب، بهتر است در بخش دوم نکاتی را مطرح کنید که توانایی دفاع از آنها را دارید؛ اشاره به موضوعات کماهمیت یا مواردی که اطلاعات دقیقی درباره آن ندارید، میتواند کیفیت بخش سوم مصاحبه شما را تحت تاثیر قرار دهد.
مهارت استدلال و توانایی تشریح مسائل در این بخش اهمیت بسیار زیادی دارد؛ به همین دلیل هم تنها کسانی از پس آن برمیآیند که به دایره واژگان و اصول گرامری پیچیده انگلیسی کاملا تسلط داشته باشند.
تعداد سوالها در بخش سوم کاملا متغیر است و بستگی به شیوه پاسخگویی آزموندهنده، میزان مهارت او در تحلیل گفتههای خود و همچنین نظر ممتحن دارد.
نمره بخش مصاحبه بر اساس چه معیارهایی تعیین میشود؟
حالا که متوجه شدید مصاحبه آیلتس چگونه است، بد نیست نگاهی گذرا به معیارهای نمرهدهی در این بخش داشته باشیم. کسب نمره بالا در مصاحبه آیلتس میتواند روی دریافت پذیرش تحصیلی از دانشگاههای معتبر موثر باشد؛ به خصوص اگر بخواهید وارد مقطع کارشناسی ارشد یا دکتری شوید. بنابراین بهتر است بدانید رعایت چه اصول و نکاتی باعث بهبود نمره شما خواهد شد.
به طور کلی، نظر ممتحن درباره کیفیت پاسخگویی شما به سوالات، شیوه بیان و نحوه استفاده از نکات پیشرفته زبان انگلیسی، روی نمره شما تاثیر زیادی دارد. در حالت کلی، نمره شما بر اساس اصول زیر تعیین خواهد شد:
- دایره واژگان گسترده
هر واژهای بار معنایی خاص خود را دارد؛ این موضوع، تنها برای کسانی قابل درک است که به تعداد زیادی از واژههای انگلیسی مسلط باشند. هر چه کلمات بیشتری بدانید، بهتر میتوانید از آنها در جای مناسب خود استفاده کنید. برای اینکه بتوانید امتیاز این بخش را به طور کامل دریافت کنید، بهتر است به جای حفظ کردن کلمات، به یادگیری عبارتهای کاربردی بپردازید. با این کار، بهتر میتوانید جایگاه واژهها را درک کنید و آنها را در جای مناسب به کار ببرید.
- تلفظ صحیح
نیازی نیست سریع حرف بزنید تا مهارت خود را در انگلیسی ثابت کنید! برای نشان دادن مهارت مکالمه در مصاحبه آیلتس، باید کلمات را درست و کامل بیان کنید. لهجهای که از آن استفاده میکنید، اهمیتی ندارد؛ با این حال بهتر است انسجام لهجه داشته باشید؛ یعنی در تمام مکالمه خود، از یک نوع لهجه (امریکن یا بریتیش) استفاده کنید. نزدیک کردن تلفظها به تلفظ معیار زبان انگلیسی، بیانگر سطح مهارت و تسلط شماست؛ پس اصلا این بخش را دست کم نگیرید تا بیهوده نمره از دست ندهید.
- نکات گرامری درست
یکی از نکتههایی که کیفیت مکالمه شما را بالاتر میبرد، استفاده از نکات گرامری تخصصی در بخش مصاحبه است. البته نیازی نیست سخن خود را با گرامر پیچیده، دشوار کنید؛ بلکه همین که از هر نکته گرامری، در جای درست خود استفاده کنید، کفایت میکند. این موضوع، به خصوص در بخش دوم مصاحبه که کل مکالمه در دست خود شماست بسیار اهمیت دارد؛ زیرا در این بخش، کنترل بحث دست خود شماست و ممتحن دخالتی در آن نخواهد داشت، بنابراین بیش از بخشهای دیگر میتوانید سطح مهارت خود را نشان دهید.
- انسجام سخن
به هر قیمتی، سخن خود را طولانی و پیچیده نکنید! در بخش مصاحبه، قسمتی از نمره شما به انسجام سخنهایتان بستگی دارد. سعی کنید درست مانند یک مکالمه عادی و طبیعی حرف بزنید، جملههایی به کار ببرید که به یکدیگر پیوسته باشند و از مکث طولانی یا برعکس، صحبت کردن با سرعت بالا بپرهیزید. تا حد امکان، در چهارچوب سوالات و موضوع خواسته شده حرف بزنید و از بیان حواشی کماهمیت خودداری کنید تا بیهوده زمان خود را از دست ندهید.
تمامی این بخشها، به یک اندازه در نمره مصاحبه آیلتس موثر هستند؛ بنابراین اگر میخواهید نمره خوبی کسب کنید، روی تمامی آنها وقت بگذارید.
بهترین دوره آموزشی برای آمادگی مصاحبه آیلتس
اگر گشتی در گوگل بزنید، متوجه خواهید شد که صدها دوره آموزشی در زمینه آیلتس وجود دارد. تمامی این دورهها، ادعا میکنند که در کمترین زمان، شما را به بالاترین نمره ممکن خواهند رساند و در این راه، روشهای خاص خود را هم دارند؛ اما اگر هدف شما، فراتر از کسب نمره خوب در آزمون آیلتس است، بهتر است دوره آیلتس سفیر را انتخاب کنید.
در این دوره، تمامی اصول و قواعد کاربردی انگلیسی را میآموزید، در آزمونهای شبیهساز شرکت میکنید، انگلیسی را به شکل واقعی به کار میگیرید و در نهایت به سطحی میرسید که میتوانید نمرهی آیلتس دلخواه خود را کسب کنید.