چطور نمره بالا در آیلتس بگیریم؟ (ترفندهای ضروری که باید بدانید!)
اگر در حال مطالعه این مطلب هستید احتمالا برنامه دارید تا در آینده در آزمون آیلتس شرکت کنید و بهدنبال کسب نمره بالا در آیلتس هستید. درست است که آزمون آیلتس یک آزمون زبان است؛ اما اگر در کنکور ایران شرکت کرده باشید حتما میدانید که آزمونهایی که در مدت زمان محدودی قصد سنجش شما را دارند، چیزی فراتر از دانش را میسنجند. یعنی ممکن است شما دانش زبانی بالایی داشته باشید اما موفق به کسب نمره بالا در آزمون آیلتس نشوید. در امتحانی مثل آیلتس، شما باید بدانید از ابتدا تا انتها در جلسه آزمون چه میگذرد؛ سوالات چگونه پرسیده میشوند، جوابها باید چگونه باشند. نگران نباشید ما این مطلب را برای پاسخ به همین ابهامات نوشتهایم. با سفیر تا انتهای این مطلب همراه باشید.
برای گرفتن نمره بالا در آیلتس، فرمت آزمون را بشناسید
آیلتس آکادمیک(Academic IELTS) مهارتهای انگلیسی زبانان غیربومی را که قصد تحصیل در یک کالج یا دانشگاه در یک کشور انگلیسی زبان را دارند (که رسانه آموزشی آن انگلیسی است) میسنجد. آیلتس توسط اکثر موسسات دانشگاهی و سازمانهای حرفهای در اروپا، استرالیا، کانادا، نیوزلند و ایالات متحده به رسمیت شناخته شده است.
آیلتس عمومی(General IELTS) توانایی زبان افراد غیربومی زبان انگلیسی را که قصد دارند برای برنامههای آموزش حرفهای (نه برای مدرک دانشگاهی)، کار یا مهاجرت به خارج از کشور بهخصوص به کشورهای انگلیسی زبان بروند، میسنجد. کارفرمایان، نهادهای حرفهای و دپارتمانهای مهاجرت در استرالیا، کانادا، نیوزلند، بریتانیا، ایالات متحده آمریکا و بیش از 140 کشور دیگر، آزمون آیلتس را بهعنوان مدرکی برای تعیین سطح زبان انگلیسی میشناسند.
هر دو ماژول آیلتس آکادمیک و جنرال، شامل چهار بخش است: Listening ،Reading ،Writing و Speaking. بخشهای Speaking و Listening برای هر دو ماژول یکسان است.
نحوه نمرهدهی آزمون آیلتس
در هر قسمت از آزمون (Listening، Reading، Writing و Speaking) میتوانید از 1 تا 9 امتیاز بگیرید. نمره کلی باند شما برابر با میانگین نمرات چهار قسمت است. شما میتوانید یک باند کامل (مثلاً 6.0، 7.0، 8.0) یا نیم (مثلاً 6.5، 7.5، 8.5) را در هر قسمت از آزمون دریافت کنید.
چطور در لیسنینگ آیلتس نمره بالا بگیریم؟
قبل از آزمون Listening آیلتس
گوش دادن به برنامههای رادیویی، اخبار و سخنرانیها؛ تماشای فیلم انگلیسی و ویدیوهای آنلاین به زبان انگلیسی. سعی کنید با انگلیسی بریتانیایی آشنا شوید. برای این منظور میتوانید از کانالهای خبری بریتانیا مانند BBC کمک بگیرید. با هر نوع سوال تست شنیداری مانند چند گزینهای، تطبیق و برچسبگذاری آشنا شوید.
در طول آزمون Listening آیلتس
به دستورالعملهای صوتی قبل از هر بخش با دقت گوش دهید. این دستورالعمل در دفترچه آزمون چاپ نشده است.
- دستورالعملهای دفترچه آزمون را با دقت بخوانید تا بدانید چه تعداد کلمات باید در پاسخنامه بنویسید. اگر بیشتر از مقدار موردنیاز کلمات بنویسید، نمره خود را از دست خواهید داد.
- قبل از گوش دادن سوالات را بخوانید. 30 تا 60 ثانیه برای خواندن سوالات و دستورالعملها در نظر گرفته شده است.
- زیر کلمات کلیدی سوال خط بکشید. با این حال، به مترادفها و نقل قولها نیز گوش دهید.
- موقعیت را تجسم کنید و سعی کنید پاسخ را پیشبینی کنید.
- به نکات منفی توجه ویژهای داشته باشید (.not, never, none, no one, barely, hardly, scarcely, etc)
- پاسخهای خود را در مدت زمان مکث 30 ثانیهای بعد از هر بخش بررسی کنید.
- در مدت زمان 10 دقیقه پاسخها را از دفترچه آزمون به پاسخنامه منتقل کنید.
- اطمینان حاصل کنید که تمام پاسخها را به برگه پاسخ منتقل کردهاید. جواب سوالات را خالی نگذارید حتی اگر جواب را نمیدانید. بهترین حدس خود را برای هر سوال بنویسید.
- مطمئن شوید که از فرم دستوری(grammatical form) و املای(Spelling) صحیح کلمه(ها) در پاسخ خود استفاده کردهاید.
چطور در ریدینگ آیلتس نمره بالا بگیریم؟
قبل از آزمون Reading آیلتس
- روزنامهها، مجلات و کتابها را به زبان انگلیسی بخوانید. هنگام خواندن، زیر کلماتی که کمتر رایج هستند خط بکشید یا برجسته کنید.
- حدس زدن معنای یک کلمه ناشناخته را تمرین کنید. اگر هنوز معنی کلمه را متوجه نشدید، آن را در فرهنگ لغت بررسی کنید.
- با اخبار همراه باشید. موضوعات قسمتهای خواندن اغلب به امور جاری میپردازد.
- با هر نوع سوال آزمون ریدینگ آموزش عمومی یا آکادمیک آشنا باشید.
- خواندن را در یک بازه زمانی تمرین کنید. برای اینکه بتوانید هر سه قسمت را بخوانید و در 60 دقیقه به 40 سوال پاسخ دهید باید بتوانید سریع بخوانید.
- تکنیکهای درک مطلب انگلیسی مانند skimming(کوتاه کردن)، scanning(اسکن کردن)، intensive reading(خواندن فشرده) را تمرین کنید.
در طول آزمون Reading آیلتس
-
- دستورالعملها را در طول آزمون به دقت بخوانید زیرا ممکن است کمی با دستورالعملهایی که در هنگام تمرین با آن آشنا شدهاید متفاوت باشد.
- زیر اطلاعات کلیدی خط بکشید و/یا در قسمت reading passage در دفترچه آزمون یادداشت بردارید.
- زمان خود را عاقلانه تقسیم کنید. اگر بیش از یک دقیقه برای پاسخ دادن به سوالی وقت گذاشتید و هنوز پاسخی ندارید، آن را رها کنید و به سراغ سوال بعدی بروید. اگر پس از پاسخ دادن به بقیه سوالات دیدید که زمانی باقی مانده است، میتوانید به سوال موردنظرتان برگردید.
- اطمینان حاصل کنید که تمام پاسخها را به برگه پاسخ منتقل کردهاید. جواب سوالات را خالی نگذارید حتی اگر جواب را نمیدانید. بهترین حدس خود را برای هر سوال بنویسید.
چطور در رایتینگ آیلتس نمره بالا بگیریم؟
قبل از آزمون Writing آیلتس
- اگر قصد دارید در آیلتس آکادمیک شرکت کنید، به دنبال graph/chart/diagram توضیحات (نمونه پاسخهای Writing Task 1) بهصورت آنلاین باشید و آنها را از نظر انسجام ایدهها و واژگان تجزیه و تحلیل کنید. اگر قصد دارید در ماژول آموزش عمومی آیلتس شرکت کنید، به دنبال نوشتههای نمونه (نمونه پاسخهای task 1) بگردید و آنها را از نظر ایدهها و واژگان تجزیه و تحلیل کنید.
- نمونه مقالات آیلتس را بهصورت آنلاین پیدا کنید و آنها را از نظر پاسخ به هر task، ساختار مقاله و نوشتهها، انسجام، واژگان و تنوع جملات تجزیه و تحلیل کنید.
در طول آزمون Writing آیلتس
- هر کدام از سوالات(task) را به دقت تجزیه و تحلیل کنید و زیر کلمات کلیدی خط بکشید.
- تمام تلاس خود را بکنید که از کلمات موجود در صورت سوال (task) در نوشته خود استفاده نکنید. کلمات مترادف را جایگزین کنید و از کلمات و ساختار جملهبندی خودتان استفاده کنید.
اگر قصد دارید در ماژول آیلتس آکادمیک شرکت کنید:
- مطمئن شوید که سوال essay را درک کردهاید. آیا از شما خواسته شده است که نظر بدهید یا مقایسه کنید، درباره علل و/یا پیامدها بحث کنید یا راهحلهایی برای مشکلات ارائه دهید؟
- حتما و دقیقا به آنچه پرسیده شده پاسخ دهید. از موضوع منحرف نشوید.
- سعی کنید مقاله خود را به 350 کلمه محدود کنید. اولویت شما باید کیفیت باشد نه کمیت!
- زمان خود را مدیریت کنید. حدود 3 دقیقه برای بازبینی Writing Task 1 و حداقل 5 دقیقه برای تجدید نظر در نوشته خود بگذارید.
اگر قصد دارید در ماژول آموزشی آیلتس جنرال شرکت کنید:
- نوشتن نامه(letter) و انشای (essay) خود را بدون برنامهریزی اولیه شروع نکنید.
- در Writing Task 1 حداقل 150 کلمه بنویسید، اما سعی کنید نوشتن خود را به 200 کلمه محدود کنید.
- در Writing Task 2 حداقل 250 کلمه بنویسید اما سعی کنید مقاله خود را به 350 کلمه محدود کنید.
- زمان خود را مدیریت کنید. حدود 3 دقیقه برای اصلاح Writing Task 1 و حداقل 5 دقیقه برای Revising Writing Task 2 بگذارید.
چطور در اسپیکینگ آیلتس نمره بالا بگیریم؟
قبل از آزمون Speaking آیلتس
- تا حد امکان صحبت کردن را تمرین کنید.
- کتاب بخوانید، فیلم و تلویزیون ببینید، به رادیو گوش دهید، ترجیحا به زبان انگلیسی. در حین خواندن، تماشا کردن یا گوش دادن، فکر کنید که چرا آن را دوست دارید یا دوست ندارید.
- قبل از ورود به اتاق امتحان با سایر دانش آموزان به زبان انگلیسی صحبت کنید. این به شما کمک میکند تا راحتتر به انگلیسی سوئیچ کنید.
در طول آزمون Speaking آیلتس
- آرام باشید. اگر آرامش داشته باشید، میتوانید عملکرد بهتری داشته باشید.
- هنگام صحبت تا جایی که میتوانید بگویید؛ پاسخهای گسترده بدهید.
- به گرامر یا واژگان فکر نکنید. روی پاسخ دادن به سوالات تا حد امکان تمرکز کنید.
- اگر اشتباه کردید خودتان آن را اصلاح کنید.
- از آزمونگیرنده بخواهید اگر چیزی وجود دارد که متوجه نمیشوید، سؤال را واضحتر بیان کند یا تکرار کند.
- به زبان بدن خود توجه کنید؛ در استفاده از ژستها زیادهروی نکنید.
- روی موضوع بمانید و همان را ادامه دهید.
- از آنجایی که امتحان یک موقعیت رسمی است، از زبان خنثی(neutral) یا نیمه رسمی(semi-formal) استفاده کنید.
10 ترفند مفید برای گرفتن نمره بالا در آیلتس
آزمون آیلتس یک تست مهارتی برای تعیین سطح توانمندی در ۴ مهارت اصلی زبان انگلیسی است؛ یعنی خواندن، نوشتن، شنیدن و مکالمه. نمره این آزمون از ۰ تا ۹ محاسبه میشود و عموما برای پذیرش در دانشگاههای مطرح دنیا یا فعالیت کاری به صورت حرفهای در خارج از کشور، باید نمرهای بین ۵.۵ الی ۷ کسب کنید.
هرچه نمره بالاتری بگیرید، شانس قبولی در دانشگاه بهتر یا یافتن شغل پردرآمدتر بیشتر خواهد شد. برای گرفتن نمره بالا در آیلتس، باید صبور باشید. ترفندهای زیر به شما کمک میکنند که زودتر به نتیجه دلخواه خود برسید.
۱- لیست لغات را دور بیندازید!
حفظ کردن لغات به صورت لیستهای طولانی به هیچ وجه برای یادگیری زبان انگلیسی مناسب نیست. با این کار شاید دایره لغات شما در کوتاه مدت افزایش یابد، اما با کاربرد کلمات آشنا نخواهید شد. در آزمون آیلتس به کاربرد کلمات نیاز دارید نه معنای مستقل آنها! در عوض با خواندن متن، یادگیری اصطلاحات و گوش دادن به سخنرانیهای مختلف، دایره لغات خود را گستردهتر کنید.
در کلاس زبان انگلیسی سفیر میتوانید با روشی کاملا متفاوت به یادگیری و آموزش لغات بپردازید. در این دورهها، با تعامل بیشتر حین تدریس، متوجه معنی کلمات خواهید شد. تکرار مداوم و تمرینات پس از کلاس نیز این آموختهها را در ذهنتان تثبیت خواهند کرد.
۲- یک دوست همراه پیدا کنید
هیچ چیز در مسیر آمادگی برای آزمون آیلتس از یک همراه که به انگلیسی مسلط باشد بهتر نیست. اگر دوستی دارید که قبلا آیلتس داده است، خیلی عالی است. اگر نه، حتی کسی که قصد دارد در آزمون شرکت کند نیز میتواند بسیار به رشد شما کمک کند.
همچنین میتوانید در شبکههای اجتماعی مختلف به دنبال دوستان جدیدی بگردید که زبان اصلی آنها انگلیسی است. این کار برای گرفتن نمره بالا در آیلتس به خصوص در بخش مکالمه و شنیدن بسیار عالی است.
۳- تکبعدی نباشید
اغلب موسسات و دانشگاههایی که آزمون آیلتس را میپذیرند، علاوه بر نمره کل، برای نمرات هر بخش هم محدوده خاصی تعیین میکنند. به عنوان مثال اگر نمره کل شما ۷ باشد و در ۳ بخش نمره بالای ۸ گرفته باشید اما یک مهارت شما نمره ۵.۵ گرفته باشد، فایدهای نخواهد داشت.
بنابراین خود را به یک مهارت محدود نکنید و حتما به شکل منظم روی تمام مهارتها تمرین داشته باشید. مزیت کلاس آیلتس سفیر این است که جامعیت دارد و زبانآموزان را با هر ۴ مهارت اصلی درگیر میکند. این موضوع باعث میشود نمره نهایی شما در تمام بخشها رشد کند، نه فقط در نمره کل.
۴- خود را به درستی بشناسید
هیچ داوری برای انسان بهتر از خود او نیست. اگر میدانید در بخش خاصی مشکل دارید، روی آن بیشتر وقت بگذارید. اگر روش مطالعه فعلی را کارآمد نمیدانید، آن را تغییر دهید. اگر فکر میکنید اعتماد به نفس ندارید، با تمرین بیشتر روی آن کار کنید. هیچ کس از ذهنیات شما باخبر نیست.
وقتی متوجه میشوید در یک مهارت خاص آیلتس مشکل دارید میتوانید در دورههای تکمهارتی سفیر شرکت کنید. در این دورهها که از دوره جامع آیلتس کوتاهتر هستند، تنها روی یکی از ۴ مهارت اصلی تمرکز میشود. این موضوع منجر به تمرین بیشتر روی آن مهارت و در نتیجه گرفتن نمره بالا در آیلتس خواهد شد.
۵- در سیل منابع غرق نشوید
برکه عمیق باشید، نه دریای کم عمق! خواندن صدها منبع متنوع تضمین خوبی برای کسب نمره بالاتر در آزمون آیلتس نیست. به جای این کار بهتر است روی چند منبع مهم و معتبر تمرکز کنید. اگر نمیدانید کدام منابع بهتر هستند، بهتر است در کلاس آیلتس سفیر شرکت کنید تا طبق مفیدترین و جدیدترین منابع پیش بروید.
در هر مهارت، نهایتا استفاده از ۲ منبع متفاوت کافی است؛ مگر آنکه وقت بیشتری داشته باشید و بخواهید مطالعات خود را با منابع جدید، مرور و تثبیت کنید.
۶- یادداشت روزانه بنویسید
یکی از مهمترین بخشهای آزمون آیلتس که نمره آن به صورت مجزا در تحصیلات آکادمیک بسیار اهمیت دارد، بخش Writing یا نوشتن است. اگر بخواهید در حوزههای پژوهش حرفهای کار کنید، باید نمره این بخش را به بالای ۶.۵ برسانید. به همین دلیل، نوشتن متنهای روزانه اهمیت بسیار زیادی دارد.
برای اینکه تلاشتان مفید واقع شود، بهتر است نوشتههایتان را به استاد متخصص یا فردی که سطح زبان خوبی دارد نشان دهید تا اشتباهاتتان را گوشزد کند. اگر در کلاس هم شرکت نمیکنید، میتوانید از پلتفرمهایی همچون Grammarly برای اصلاح اشتباهات خود استفاده کنید. این کار اگر به شکل منظم به مدت حداقل یک ماه انجام شود، نتیجه فوقالعادهای برای گرفتن نمره بالا در آیلتس خواهد داشت.
۷- روی لحن حرف زدن کار کنید
یکی دیگر از بخشهای چالش برانگیز در آزمون آیلتس، بخش مکالمه است. در این قسمت باید به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه با فرد مقابل خود به زبان انگلیسی گفت و گو داشته باشید. این گفت و گو شامل سوالاتی عمومی است که باید به آنها به بهترین و کاملترین شکل پاسخ دهید.
اگر دایره لغات خوبی دارید، به راحتی میتوانید به صورت بداهه صحبت کنید و مشکلی در ساختارهای کلام ندارید، وقت آن است که برای گرفتن نمره بالا در آیلتس سعی کنید روی لحن خود کار کنید. اغلب زبانآموزان به این مورد بیتوجه هستند و عموما لحنی که هنگام صحبت عادی به زبان مادری دارند را در انگلیسی رعایت نمیکنند. هرچه بیشتر انگلیسی را شبیه به زبان اصلی خود به کار ببرید، نمره بالاتری خواهید گرفت.
۸- متنهای جدید بخوانید
متنهای کلیشهای و تکراری را رها کنید. آزمون آیلتس عموما به زبان کاربردی شباهت دارد و زبان کاربردی هرگز تکراری و روتین نیست. سعی کنید با خواندن متنهای جدید با سطح بالا، خود را به چالش بکشید.
خواندن متن بهتر است با صدای بلند انجام شود؛ این کار چند مزیت بزرگ دارد: نخست اینکه مهارت تلفظ صحیح را بهبود میبخشد، سپس روی مهارت شنیدار نیز تاثیرگذار است و در نهایت، اعتماد به نفس شما را برای سخن گفتن بسیار افزایش خواهد داد.
۹- از اشتباهات خود درس بگیرید
مهم نیست که چقدر اشتباه کنید، مهم این است که آن را تکرار نکنید. سعی کنید یک دفترچه برای خود داشته باشید تا بتوانید اشتباهات خود را در آن یادداشت کنید. مرور مداوم نکاتی که باعث از دست دادن نمره میشوند، میتواند به گرفتن نمره بالا در آیلتس کمک کند. یکی از بهترین راهها برای تشخیص و تصحیح سریع اشتباهات این است که در یک محیط به زبان انگلیسی قرار بگیرید.
از آنجایی که سفر به خارج از کشور یا زندگی در کشورهای دیگر به این سادگی نیست، میتوانید از کلاس زبان انگلیسی سفیر به عنوان یک راه میانبر استفاده کنید. این کلاسها به دلیل داشتن ماهیت تعاملی و بحث آزاد، نقش موثری در تشخیص به موقع اشتباهات و رفع آنها دارند.
۱۰- شبیهساز آزمون را فراموش نکنید
منظور ما آزمونهای موجود در کتابها نیست! برای تخمین نمره واقعی آزمون آیلتس، باید در آزمونهای ماک آیلتس شرکت کنید. این آزمون آزمایشی که توسط موسسه سفیر هم برگزار میشود، شباهت بسیار زیادی به آزمون اصلی دارد. عموما نمرات زبان آموزان در ماک آیلتس به نمره نهایی آنها بسیار نزدیک است. شرکت در این آزمونها به شما کمک میکند که سطح واقعی خود را بدانید و اگر برای گرفتن نمره بالا در آیلتس نیاز به تلاش بیشتری دارید، پیش از آزمون اصلی و صرف هزینه بالا متوجه آن شوید.
آیا با این ترفندها میتوانم نمره خود را به سرعت بهبود دهم؟
همه چیز بستگی به خود شما دارد؛ به عنوان مثال اگر سطح زبان انگلیسی شما بر اساس معیار CEFR در حد B2 باشد، احتمالا باید زمان زیادی را با پشتکار و تلاش مطالعه کنید تا به نمره بالاتر از ۶ برسید. برای اینکه بدانید ترفندها چقدر تاثیر دارند، اول سوالات زیر را پاسخ دهید:
1. توقع من از نمره بالا در آیلتس چند است؟ ۶.۵؟ ۷؟ یا ۸؟
2. آیا در تمام مهارتهای چهارگانه به یک اندازه خوب هستم؟
3. چند ساعت در روز میتوانم مطالعه کنم؟
4. یادگیری خودآموز برایم سریعتر پیش میرود یا شرکت در کلاس؟
تمام این فاکتورها در مدت موفقیت و میزان بهبود نمره موثر خواهند بود. و در آخر به یاد داشته باشید که هیچ معجزهای وجود ندارد، این تلاش و پشتکار خود شماست که نتیجه را رقم میزند؛ مهم این است که تلاشتان در مسیر درستی قرار بگیرد.