چطور برای تحصیل دکتری در خارج از کشور اقدام کنم؟
مهاجرت تحصیلی در مقطع دکتری، حکم یک تیر و چند نشان را دارد؛ زیرا با این کار علاوه بر ادامه تحصیل، در اکثر مواقع میتوانید فاند بگیرید و فرصتهای شغلی یا پژوهشی بسیار ارزندهای را تجربه کنید. تحصیل دکتری در خارج از کشور، حدود ۳ تا ۵ سال طول میکشد؛ این بازه زمانی طولانی، قطعا ارزش تلاش و جستوجوی بسیار زیاد پیش از انتخاب کشور و دانشگاه را دارد.
اگر شما هم در مسیر اپلای برای دکتری سردرگم هستید، این مطلب سفیر مگ را از دست ندهید!
چگونه برای تحصیل دکتری در خارج از کشور اقدام کنم؟
وقتی به تحصیلات تکمیلی در رده بالایی همچون دکتری فکر میکنید، نمیتوانید ناگهانی دست به ارسال درخواست اپلای بزنید. ورود به مقطع دکتری در تمام جهان به این معناست که شما در رشته تحصیلی خود حرفی برای گفتن دارید؛ در غیر این صورت حتی اگر پذیرفته هم شوید، نمیتوانید موفقیتی در دوره تحصیل به دست آورید. اگر در رشته تحصیلی خود، سوابق پژوهشی یا کاری بسیار پررنگی دارید، میتوانید با تحصیل دکتری در خارج از کشور، قدم بزرگی به سمت موفقیتهای بعدی بردارید.
برای ارسال درخواست تحصیل در مقطع دکتری به دانشگاههای اروپا، امریکا و کانادا، باید فاکتورهای زیر را داشته باشید:
1. مدرک زبان با نمره بالا (آیلتس بالاتر از ۷.۵ و تافل بالاتر از ۸۵)
2. مقاله ISI معتبر در زمینه رشته تحصیلی (حداقل ۲ مورد)
3. رزومه کاری یا پژوهشی پربار مرتبط با رشته
4. تحصیل در رشتههای مرتبط در مقاطع پیشین (اپلای به رشته و حوزه غیرمرتبط در دکتری ممکن نیست)
5. توصیهنامه از اساتید دانشگاهی معتبر که با آنها در ارتباط بودهاید
6. ارائه انگیزهنامه تحصیلی به صورت کتبی
7. توانایی شرکت در مصاحبه حضوری برای تایید نهایی
تصویر از سایت Manyagroup
علاوه بر سوابق کاری، پژوهشی و تحصیلی، در مقطع دکتری، فاکتور مهارت در زبان انگلیسی هم بسیار مهم است. توجه داشته باشید که بخش قابلتوجهی از نمره قبولی شما، در مصاحبه مشخص میشود و باید کاملا در انتقال مفاهیم به زبان انگلیسی ماهر باشید.
اغلب افرادی که برای تحصیل دکتری در خارج از کشور اقدام میکنند، مشغلههای کاری، تحصیلی و پژوهشی زیادی دارند. در این شرایط، شرکت منظم در کلاس زبان کمی دشوار است. اگر شما هم در چنین موقعیتی قرار دارید، بهتر است از روش آموزش زبان انگلیسی خودآموز استفاده کنید تا مدیریت بهتری بر زمان یادگیری داشته باشید.
اپلای در مقطع دکتری برای افراد شاغل
کسانی که برای مقطع دکتری اقدام میکنند، در ۹۰ درصد مواقع شاغل هستند؛ در این شرایط ممکن است چالشهایی برای تحصیل دکتری در خارج از کشور پیش بیاید.
نخستین معضل، این است که زمان کمی برای یادگیری زبان انگلیسی خواهید داشت. اگرچه امکان یادگیری خودآموز همواره فراهم است، اما میزان یادگیری در کلاس به طرز قابلتوجهی بهتر است. در این شرایط، میتوان در کلاسهای زبان برای کارمندان ثبتنام کرد. این نوع کلاسها هم از نظر زمانی و هم از نظر کیفیت آموزش، با شرایط افراد شاغل منطبق هستند.
چالش بعدی، این است که اصلا میتوان همزمان با کار کردن، اقدامات لازم برای تحصیل دکتری در خارج از کشور را انجام داد؟ جواب صادقانه «نه» است؛ زیرا کارهای پژوهشی وقت زیادی از شما میگیرند، به خصوص اگر بخواهید فشرده و در مدت کوتاه کار کنید.
با این حال، داشتن درآمد برای پرداخت هزینه کلاس زبان و سایر هزینههای مربوط به اپلای الزامی است. به همین دلیل بهتر است حداقل ۲ سال قبل از اپلای، کارهای پژوهشی و یادگیری زبان را آغاز کنید. اینگونه بدون لطمه زدن به شغلتان، میتوانید به تدریج برای ارسال درخواست پذیرش به دانشگاههای خارجی آماده شوید.
بهترین کشورها برای تحصیل دکتری در خارج از کشور
اغلب دانشگاههای دنیا، رشتههایی را در مقطع دکتری ارائه میدهند. با این حال، تمامی این موارد برای ادامه تحصیل در خارج از کشور مناسب نیستند.تحصیلات دکتری، حدود ۳ تا ۵ سال طول میکشد و در این مدت، به دلیل تحصیلات تمام وقت امکان اشتغال را ندارید؛ به همین دلیل باید به دنبال دانشگاهی باشید که هم اعتبار بالایی داشته باشد و هم فاند تحصیلی ارائه دهد.
فاند، یک نوع بورسیه برای حمایت از دانشجویان مستعد است که در ازای انجام فعالیت پژوهشی و تحصیلی پرداخت میشود. تحصیل دکتری در خارج از کشور، هزینه زیادی دارد و اگر پشتوانه مالی خوبی ندارید، حتما باید فاکتور فاند تحصیلی را در اولویت قرار دهید.
کشورها و دانشگاههای زیر، انتخابهای خوبی برای تحصیل دکتری هستند:
آمریکا؛ بهترین مقصد تحصیل دکتری در خارج از کشور
ایالات متحده امریکا، بیشترین فارغالتحصیلان مقطع دکتری را در سراسر دنیا دارد. سطح علمی بالا، ایدههای پژوهشی ارزشمند، شرایط شغلی مناسب و ارائه فاند تحصیلی، از جمله مزایای انتخاب آمریکا برای تحصیل دکتری در خارج از کشور است.
برای تحصیل دکتری در این کشور، باید مدارک زیر را ارائه دهید:
● مدرک GRE یا GMAT متناسب با رشته تحصیلی
● مدرک کارشناسی با معدل بالای ۱۵ و ترجمه رسمی انگلیسی
● مدرک کارشناسی ارشد با معدل بالای ۱۶ و ترجمه رسمی انگلیسی
● آیلتس بالای ۷ یا تافل بالای ۸۰
● توصیهنامه اساتید یا مرکز پژوهشی که در آن مشغول بودهاید (حداقل ۲ مورد)
● انگیزهنامه انگلیسی برای بیان نیت شخصی از ادامه تحصیل
● حداقل ۲ مورد مقاله بینالمللی ISI منتشر شده
● شرکت در کنفرانسهای بینالمللی و فعالیت در آنها
● دریافت توصیهنامه از اساتید دانشگاه مقصد برای دریافت فاند تحصیلی
در امریکا، بسته به دانشگاه موردنظرتان، باید بین ۲۰ هزار تا ۶۰ هزار دلار در سال شهریه بپردازید. از آنجایی که این هزینه، طی ۳ تا ۵ سال تحصیل بسیار زیاد است، بهتر است دانشگاههای زیر را در اولویت قرار دهید و از بورسیههای آنها استفاده کنید:
● دانشگاه استنفورد
● دانشگاه بوستون
● دانشگاه هاوایی
این سه مورد، در صورت اثبات نیاز مالی، شایستگی تحصیلی و توانمندیهای دانشجو، تمام یا بخشی از هزینههای تحصیل دانشجویان دکتری در امریکا را خواهند پرداخت. همچنین میتوانید با اساتید ارتباط بگیرید و در ازای دریافت فول فاند، فعالیت پژوهشی انجام دهید. در صورتی که بتوانید فاند خوبی بگیرید، میتوانید در دانشگاههای زیر تحصیل کنید:
● دانشگاه فناوری MIT
● دانشگاه هاروارد
● موسسه فناوری تکنولوژی کالیفرنیا
● دانشگاه شیکاگو
● دانشگاه پرینستون
● دانشگاه پنسیلوانیا
آلمان؛ دانشگاههای معتبر در مقطع دکتری
در مقطع کارشناسی و ارشد، اغلب دانشجویان کشورهایی مانند کانادا و انگلیس را در اولویت قرار میدهند؛ اما در مقطع دکتری، آلمان یکی از بهترین انتخابهایی است که میتوانید داشته باشید. این کشور، سالانه ۲۸ هزار فارغالتحصیل دکتری دارد که در مقایسه با سایر کشورهای اروپا، عدد قابلتوجهی است.
دانشگاههای معتبر، اساتید عالی و تنوع رشتهها در آلمان، انگیزه تحصیل دکتری در خارج از کشور را در دانشجویان بینالملل افزایش میدهد. در صورتی که میخواهید در این کشور ادامه تحصیل دهید، نیاز به مدارک زیر دارید:
● مدرک کارشناسی ارشد معادلسازی شده با مدرک ارشد در کشور آلمان
● ارائه مدرک کارشناسی و شرکت در آزمون ورودی به جای ارائه مدرک ارشد
● کپی از ترجمه تایید شده تمامی مدارک و سوابق تحصیلی
● توصیهنامه از اساتید دانشگاهی که قبلا با آنها کار کردهاید
● مدرک زبان انگلیسی یا آلمانی (اغلب رشتهها در آلمان به دو زبان ارائه میشوند.)
● انگیزهنامه تحصیلی دانشجو
با ارائه مدارک یاد شده، میتوانید وارد یکی از دانشگاههای زیر شوید:
● دانشگاه فنی مونیخ
● دانشگاه هایدلبرگ
● دانشگاه آزاد برلین
● دانشگاه هومبولت
دولت آلمان برای حمایت از فعالیتهای پژوهشی، بورسیههای متنوعی در مقطع دکتری ارائه میدهد. بهتر است پیش از ارسال درخواست، با اساتید دانشگاه مقصد ارتباط بگیرید تا از این نوع بورسیهها بهرهمند شوید.
کلاس آیلتس سفیر برای تحصیل دکتری در خارج
اگرچه در مقطع دکتری، مدارک زبان مختلفی مورد پذیرش هستند، اما آیلتس به دلیل مقبولیت در اکثر کشورهای دنیا همچنان اولویت دارد. فرقی نمیکند سطح زبان انگلیسی شما متوسط است یا پیشرفته! با شرکت در کلاس آیلتس سفیر و آزمون ماک آیلتس به صورت منظم، میتوانید اطمینان داشته باشید که نمره خوبی در این آزمون به دست خواهید آورد.
توجه داشته باشید که بهای هر بار شرکت در آیلتس، حدود ۶ الی ۷ میلیون تومان است و با توجه به نوسان قیمت ارز، همواره تغییر میکند. بنابراین بهتر است با پرداخت هزینه کلاس زبان، شانس خود را برای قبولی افزایش دهید تا مجبور به پرداخت هزینههای هنگفت دیگر نشوید.
جمعبندی
تحصیل دکتری در خارج از کشور میتواند پلی به سوی موفقیت در زمینههای شغلی و پژوهشی باشد؛ به شرط آن که واقعا در رشته تحصیلی خود تبحر داشته باشید و بتوانید در دانشگاههای مطرح جهان درس بخوانید. در این مطلب، تنها دو کشور را به شما معرفی کردیم، اما صدها مرکز دانشگاهی عالی در سراسر دنیا، منتظر جذب دانشجویان مستعد هستند؛ پس درنگ نکنید و هرچه زودتر برای ارسال درخواست آماده شوید!
سلام برای تحصیل در مقطع دکترای رشتهی مهندسی برق (گرایش برق قدرت در مقطع ارشد) و تحصیل در مقطع دکترای رشتهی مشاوره یا روانشناسی(گرایش خانواده یا بالینی) و کارشناسی ارشد و دکترا در رشته مهندسی مکانیک، کدام کشور و کدام دانشگاه بهتره؟؟؟
سلام دوست خوبم
برای داشتن اطلاعات کافی و مناسب، حتما با مشاور مهاجرتی صحبت کنید 🙂
سلام برای دکتری آلمان بهتره یا کانادا؟
سلام کاملا بستگی به شرایط شما داره
سلام.وقت بخیر .
در مورد دکتری در آلمان میشه راهنمایی بفرمایید؟
سلام بهتره از موسسات تحصیلی مهاجرتی اطلاعات دریافت بفرمایید که موثق و به روز باشه