تکنیک shadowing چیست؟ | چطور به روش سایه زبان یاد بگیریم؟

اگر می‌خواهید بدانید تکنیک shadowing چیست، بازی «هرچه گفتم تکرار کن» را به یاد بیاورید! در این تکنیک، تقلید است که حرف اول را می‌زند. با این روش، می‌توانید پشت فرمان آهنگ انگلیسی مورد علاقه خود را همخوانی کنید، با دیالوگ‌های شخصیت جذاب فیلم هم‌صدا شوید و پادکست‌ها را با خود زمزمه کنید تا زبان یاد بگیرید. این تکنیک بسیار ساده است، اما رعایت اصول اولیه در آن می‌تواند منجر به موفقیت بیشتر شود. در این مقاله از سفیر مگ، هرچه در تکنیک سایه به آن نیاز دارید را خواهید آموخت.

تکنیک shadowing چیست؟

در روش سایه‌زنی یا shadowing، باید طوطی‌وار عمل کنید؛ یعنی هرچه گوینده می‌گوید را به صورت آرام یا حتی در ذهن خود تکرار کنید. این کار باعث می‌شود که با عبارات، واژگان و ساختارهای زبان جدید آشنایی بهتری پیدا کنید. این تکنیک، در روش‌های مختلف آموزش به خصوص در آموزش زبان انگلیسی بدون نیاز به کلاس کاربرد دارد؛ زیرا حین تماشای فیلم یا گوش دادن به موسیقی می‌توان از آن بهره‌ برد.
موضوع را با یک مثال واضح که همگی تجربه‌اش کرده‌ایم روشن می‌کنم:«پیش از یادگیری الفبای فارسی و خواندن، چگونه شعرهای جدید را یاد می‌گرفتید؟» در آن زمان، بزرگترها یک شعر را آرام‌آرام می‌خواندند و ما هم به دنبال آن‌ها زمزمه می‌کردیم تا زمانی که کاملا آن را حفظ شویم. این کار، بدون آشنایی با ساختارهای پیچیده زبانی و دستوری صورت می‌گرفت. گاهی حتی کودک معنی دقیق کلماتی که تکرار می‌کند را نمی‌داند.
در تکنیک سایه، هدف این است که نوع تلفظ، ساختار کلام و عبارات عینا تکرار شوند. این موضوع زبان‌آموز را با زبان مقصد درگیر می‌کند و منجر به یادگیری می‌شود. بنابراین حین این تکنیک، سعی نکنید از قدم اول به تحلیل جملات بپردازید. تنها آن‌ها را با خود تکرار کنید تا ملکه ذهنتان شوند.

کاربردهای تکنیک سایه در یادگیری زبان

یکی از مشکلات اساسی در زمینه آموزش زبان انگلیسی بصورت آنلاین این است که زبان‌آموزان همکلاسی یا مربی برای تمرین و تکرار ندارند. در این شرایط، روش‌های زیادی برای درگیری بیشتر با زبان مقصد وجود دارد که تکنیک سایه یکی از بهترین‌های آن است.
در روش shadowing، زبان‌آموز به صورت همزمان روی ۳ مهارت اصلی کار می‌کند: مکالمه، شنیدار و ساختار جملات. هرچه در تکرار و تمرین مداومت بیشتری داشته باشید، سرعت پیشرفت هم بهتر خواهد شد.
تکنیک سایه‌ زدن در موارد زیر کاربرد دارد:

  1. دقت روی نحوه تلفظ اصلی و سریع کلمات
  2.  توجه به کاربرد عبارات در موقعیت‌های مختلف
  3. رعایت لحن و حس بیان عبارات هنگام تکرار
  4. آشنایی با لغات جدید و کاربردهای تازه واژگان

تکنیک سایه تنها مختص فیلم دیدن نیست. هنگام گوش دادن به موسیقی، شنیدن پادکست، ویدئوهای آموزشی و حتی کلاس آنلاین زبان می‌توانید از این تکنیک استفاده کنید. در واقع، هرجایی که سخنی از زبان مقصد شنیده شود، میدان جولان تکنیک shadowing است.

انواع تکنیک shadowing

اگرچه روش shadowing در آموزش زبان جدید بسیار ساده است، اما اصول و مراحل خاصی برای رسیدن به نتیجه عالی دارد. بر اساس این اصول، باید حتما از مرحله مبتدی این روش آغاز کنید و کم‌کم شیوه‌های تکرار خود را تغییر دهید تا بهترین نتیجه را بگیرید.

۱- مرحله مبتدی تکنیک سایه

وقتی تازه این روش را آغاز کرده‌اید، بهتر است تنها روی عبارت‌های کوتاه، محدود و خاص تمرکز کنید. مثلا اگر سریال می‌بینید، تنها دیالوگ‌های یک شخصیت خاص در برخی موقعیت‌های مهم را تکرار کنید. یا هنگام شنیدن موسیقی، تنها روی نقاط اوج تمرکز کنید.
بهتر است در آغاز، سراغ فیلم‌ها یا موسیقی‌های طولانی نروید. تکنیک shadowing با وجود جذابیتی که دارد، می‌تواند گاهی خسته‌کننده شود؛ به خصوص اگر به تازگی آن را شروع کرده باشید. در این سطح بهتر است از داستان‌های صوتی و پادکست‌های کوتاه، موسیقی‌هایی که تکرار در آن‌ها زیاد است و فیلم‌های زیر ۳۰ دقیقه استفاده کنید.

۲- مرحله متوسط تکنیک shadowing

در این سطح، باید میزان تکرار را بیشتر کنید و تا جایی که می‌توانید، هرچیزی که می‌شنوید را تکرار کنید. به عنوان مثال اگر فیلم می‌بینید، ابتدا دیالوگ یک یا دو شخصیت خاص و سپس تمام دیالوگ‌ها را مو به مو تکرار کنید. در این سطح، کار کمی دشوارتر و حجم مطالب بیشتر می‌شود. به همین دلیل بهتر است مدت یادگیری را کاهش دهید تا نتیجه بهتری بگیرید.
در این سطح می‌توانید سراغ سریال‌ها بروید تا دیالوگ‌ها را هدفمندتر بیاموزید؛ مزیت سریال این است که ساختار دیالوگ‌ها در آن تقریبا یکسان است و با تکرار، به راحتی در ذهن تثبیت می‌شود. همچنین فایل‌های صوتی بین ۲۰ الی ۴۰ دقیقه نیز برای این سطح مناسب هستند.

۳- سطح پیشرفته تکنیک سایه زدن

در صورتی که آموخته‌های شما در سطح مبتدی و متوسط به حدی رسیده است که می‌توانید مکالمات نسبتا طولانی را به راحتی متوجه شوید و در آن‌ها تعامل کنید، می‌توانید وارد این بخش شوید. در این مرحله، علاوه بر تکرار هر آنچه می‌شنوید، باید خودتان نیز عبارات و اصطلاحاتی را متناسب با موقعیت به جمله اضافه کنید. حتی می‌توانید به جای یکی از شخصیت‌های فیلم صحبت کنید و به جای سخنان او، نظرات خود را بیان کنید. در این سطح می‌توانید هر نوع فیلم یا پادکستی را برای آموزش انتخاب کنید، اما بهتر است سراغ مواردی بروید که ذهن شما از قبل با موضوع آن آشنایی دارد و می‌توانید با آن بهتر تعامل برقرار کنید.

مزایا و معایب استفاده از تکنیک shadowing

تکنیک شادویینگ یا سایه‌زنی، در همه‌جای دنیا برای یادگیری زبان متداول است. همانگونه که در ابتدا اشاره کردیم، ما حتی برای یادگیری زبان مادری نیز از این روش بهره برده‌ایم. با این حال، هر روشی ممکن است نقاط ضعفی نیز داشته باشد. در ادامه، نکته‌های مثبت و منفی تکنیک shadowing را بررسی خواهیم کرد.

مزایای تکنیک shadowing چیست؟

  1. ذهن مخاطب را با گفت‌وگوهای واقعی درگیر می‌کند.
  2. باعث افزایش دایره لغات و عبارات می‌شود.
  3. آموزش کاربردی زبان در این روش ساده‌تر است.
  4. این روش در آموزش زبان انگلیسی بدون نیاز به کلاس کاربرد دارد.
  5. محدودیت سطح ندارد و از مبتدی تا پیشرفته قابل استفاده است.
  6. در این روش امکان تمرکز روی موضوعات و دیالوگ‌های خاص وجود دارد.

معایب تکنیک shadowing چیست؟

  1. گاهی ممکن است تماشای فیلم با این روش خسته‌کننده باشد.
  2. در روش تعاملی، هیچ معیاری برای درست یا غلط بودن پاسخ‌های شما وجود ندارد.
  3. از آن‌جایی که این تکنیک حالت تکرار طوطی‌وار دارد، ممکن است باعث عدم تمرکز روی اصول زبان شود.

یادگیری زبان با تکنیک shadowing چقدر طول می‌کشد؟

تکنیک shadowing اصولا دو نوع اثر دارد: اثر کوتاه‌مدت و بلندمدت. در تاثیرات کوتاه‌مدت، بلافاصله پس از تکرار دیالوگ‌ها و حتی تا چند روز پس از آن، کاملا آن را به یاد دارید. در صورتی که تکرار و تمرین نداشته باشید، این آموخته‌ها در ذهنتان ماندگار نخواهند شد.
پاسخ به این سوال که یادگیری با تکنیک shadowing چقدر طول می‌کشد، بستگی به چند فاکتور دارد: سطح زبان شما، میزان یادگیری مورد انتظار و سطح دیالوگ‌هایی که می‌خواهید یاد بگیرید. عموما برای نتیجه‌بخشی هر روشی در آموزش زبان جدید، باید حداقل بین ۳ تا ۶ ماه آن را ادامه دهید تا به نتیجه دلخواه برسید.
نتیجه‌گیری
تکنیک shadowing یا روش سایه‌زنی، یکی از روش‌های رایج در آموزش زبان جدید است. در این تکنیک، باید همزمان با شنیدن متن یا دیالوگ‌هایی از زبان مقصد،‌ آن را برای خود تکرار کنید. این تکرار می‌تواند به صورت زمزمه یا تکرار ذهنی باشد. مداومت در این کار، باعث آشنایی با لغات، ساختار جملات و دیالوگ‌های رایج در زبان مقصد می‌شود و در نهایت، نتیجه دلخواه در یادگیری به دست خواهد آمد.

ارسال یک نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.