آیا در درک مکالمات انگلیسی زبانان بومی مشکل دارید؟
آیا احساس میکنید که بهبود مهارت شنوایی برایتان دشوار است، یا زمان کافی برای تمرین ندارید؟
اگر با این مشکلات دست و پنجه نرم میکنید، این مطلب را تا انتها مطالعه کنید.
چرا خیلی از افراد نمیتوانند مهارت شنواییشان را بهبود دهند؟
دلیل شکست اکثر افراد تنها یک چیز است: به حد کافی انگلیسی گوش نمیدهند.
طبیعی است که اگر هزار ساعت زمان صرف انگلیسی گوشدادن کنید، مهارت شنوایی شماقطعا بهبود پیدامیکند. ولی متاسفانه اکثر افراد برای تقویت مهارت شنوایشان فقط:
- هر هفته یک یا دو فیلم انگلیسی نگاه میکنند.
- هفتهای ۳ الی ۵ بار به یک متن کوتاه گوش میدهند.
- هر روز به مدت ۱۵ دقیقه انگلیسی گوش میدهند.
این فعالیتها برای بهبود مهارت شنوایی کافی نیستند. اگر هر روز تنها ۱۵ دقیقه صرف انگلیسی گوش دادن کنید، پس از گذشت یک سال فقط ۹۱ ساعت انگلیسی گوش کردهاید. این میزان کافی نیست و سالها طول خواهد کشید تا پیشرفت قابل توجه داشته باشید.
بسیاری از افراد که خیلی انگلیسی گوش میدهند هم موفق نمیشوند.
برخی افراد هر روز ساعتها زمان صرف گوش دادن به انگلیسی میکنند چون میدانند برای پیشرفت نیاز به تمرین زیاد دارند. با این حال در بسیاری موارد، حتی این افراد هم نمیتوانند مهارت شنوایی خود را بهبود دهند.
چرا؟
اتفاقی که میافتد معمولا این است:
- در ابتدا، افراد انگیزه بالایی برای بهبود مهارت شنوایی دارند و تصمیم میگیرند هر روز ۲ ساعت انگلیسی گوش دهند.
- پس از مدتی، درپیداکردن زمان کافی برای تمرین کردن به مشکل میخورند.
- در نهایت انگیزه خود را از دست میدهند و تمرین را کنار میگذارند.
- چون خیلی زود تمرین را رها کردهاند، پیشرفت قابل توجهی هم نخواهند داشت.
به این طریق، بسیاری از زبانآموزان با انگیزه هم شکست میخورند. در ابتدا خیلی خوب تمرین میکنند، ولی زود تمرین را رها میکنند چون شیوه تمرینشان مستمر نیست.
پس به یاد داشته باشید، برای بهبود دادن مهارت شنوایی لازم است بهطور مستمر، و برای مدت طولانی انگلیسی گوش کنید. گوش دادن انگلیسی برای چند شاعت هر روز به مدت یک ماه کافی نیست. ضروری است که تمرین را به مدت چندین ماه یا حتی یک سال ادامه دهید.
چگونه مهارت شنوایی خود را با موفقیت بهبود دهیم
اگر میخواهید به طور قطعی مهارت شنوایی خود را بهبود دهید باید دو کار زیر را انجام دهید:
- هر روز به حجم زیادی از انگلیسی گوش دهید.
- این کار را به مدت طولانی ادامه دهید.
ولی اگر زمان آزاد کافی نداریم چطور؟
پیشنهاد شماره ۱: همیشه روی گوشی تلفن همراهتان مطلب انگلیسی برای گوش دادن داشته باشید.
برای اینکه در هر کجا که هستید بتوانید انگلیسی گوش کنید، لازم است مطالب را از قبل به گوشی تلفن همراهتان منتقل کنید.شاید این سوال برایتان پیش بیاید که چه مطالبی را در گوشی آماده داشته باشیم؟
پادکست.
پادکستها برنامههای صوتی هستند که میتوانید به طور رایگان دانلود کنید. برای دانلود کردن پادکست نیاز به یک برنامه پادکست دارید. بهطور مثال میتوانید از Castbox، Google Podcasts، یا Apple Podcasts استفاده کنید. پس از نصب برنامه، به آن وارد شوید و عبارت مورد نظرتان را جستجو کنید. بهتر است عبارتی را جستجو کنید که به موضوعش علاقه دارید. پس از جستجو، یک پادکست را انتخاب کنید تا دانلود کنید.
پیشنهاد شماره ۲: زمانهای مرده را به زمان گوشدادن تبدیل کنید.
به فعالیتهای زیر دقت کنید. شباهت آنها در چیست؟
- رانندگی کردن
- سوار اتوبوس یا مترو شدن
- انجام کارهای خانه مثل شستن ظرفها، آشپزی، …
- ورزش کردن
تمام اینها فعالیتهایی هستن که نیاز به تمرکز بالا و تفکر عمیق ندارند.
در طول روز، فعالیتهای این چنینی زیادی را انجام میدهیم. این بهترین زمان برای تمرین مهارت شنوایی هستند. اگر از این زمانها برای گوشدادن به انگلیسی استفاده کنید، خیلی راحت میتوانید روزانه ۱ تا ۲ ساعت انگلیسی تمرین کنید. زیبایی این استراتژی اینجاست که حتی اگر زمان آزاد زیادی ندارید، باز هم میتوانید مهارت شنوایی را تمرین کنید.
پیشنهاد شماره ۳: یادگیری را سرگرمکننده و مفرح کنید.
همۀ ما روزانه زمانی را صرف تفریح و سرگرمی میکنیم: بازیکردن، جستجو در اینترنت، تماشای تلویزیون، … این کارها را انجام میدهیم چون سرگرمکننده و اعتیادآور هستند.
در نتیجه، اگر میخواهید زمان زیادی را صرف گوش دادن به انگلیسی کنید، کافیاست آن را به یک تفریح بدل کنید. ولی چگونه انگلیسی گوش دادن را به تفریح تبدیل کنیم؟ بیایید با هم چند ایده را بررسی کنیم.
ایده ۱: در یوتیوب و سایتهای مشابه کانالهای جالب را دنبال کنید
تماشای ویدیو در یوتیوب و سایتهای مشابه راهکاری عالی برای بهبود درک شنوایی است. یوتیوب سرشار است از محتوای انگلیسی و از آنجا که خود سایت به شما ویدیو پیشنهاد میدهد، لازم نیست زمان زیادی را صرف یافتن ویدیو مناسب کنید.
کانالهایی را که برایتان جذابند را دنبال کنید، به شرطی که محتوای آنها انگلیسی باشد. در متنی دیگر حتما به معرفی برخی کانالهای جذاب در یوتیوب خواهیم پرداخت.
نکتهای درباره زیرنویس: بسیاری از متونی که به آنها گوش میدهیم، از جمله ویدیوهای یوتیوب، با زیر نویس هم موجودند. البته زیرنویسهای یوتیوب اغلب توسط کامپیوتر ایجاد شدهاند و بی نقص نیستند.به یاد داشته باشید که زیرنویس انگلیسی را فقط برای بخشهایی از متن که کاملا ضروری است، فعال کنید. اگر میتوانید حدود ۸۰% محتوا را متوجه شوید، حتما زیرنویس را خاموش کنید. هدف تمرکز روی شنیدن است، نه خواندن.
ایده۲: در فیلم و سریالهای معروف غرق شوید
در گذشته یافتن فیلم و سریال انگلیسی زبان اندکی دشوار بود، ولی اکنون اینترنت دسترسی ساده به انبوهی فیلم و سریال را فراهم آورده. فیلم یا سریال متناسب با سلیقهتان پیداکنید و در آن غرق شوید.
اگر محتوا را متوجه نمیشویم، چه باید کرد؟
اگر متنی را که گوش میکنید، متوجه نمیشوید و زیرنویس هم دراختیار ندارید چه باید کرد؟
سه گزینه پیش روی شماست:
گزینه ۱: هیچ کار نکنید
اشکالی ندارد اگر بخشهایی از مکالمه را متوجه نمیشوید، به شرطی که ایدههای اصلی را میفهمید. اگر فقط چند کلمه یاحتی جمله رامتوجه نمیشوید، لازم نیست به متن رجوع کنید.
شاید برایتان سوال باشد که: “اگر متن را نخوانم، چطور لغت جدید یاد بگیرم؟”
این یک نگرانی رایج است. خیلی از زبانآموزان بر این باورند که برای یادگیری لغات، ضروری است آنها را در دیکشنری بررسی کنند. البته این درست نیست. مغز شما توانایی درک معنی کلمه از روی متن اطراف را دارد.
پس اگر برخی کلمات را هنگامی که انگلیسی گوش میدهید متوجه نمیشوید، نگران نباشید. اگر آن کلمه را چندین بار در جملات مختلف بشنوید، ذهن شما به تدریج معنی آن کلمه راتشخیص خواهد داد.
ولی اگر متن بیش از حد دشوار بود، چه کنیم؟ یعنی اگر حتی ایده اصلی را متوجه نمیشویم، چه باید کرد؟
گزینه ۲: به مطالب سادهتر گوش کنید
برخی زبان آموزان اصرار دارند که متنی را که شروع میکنند، حتما به پایان برسانند، حتی اگر زیادی سخت باشد. این فرایند دردناک معمولا باعث دلزدگی و رها کردن انگلیسی میشود.
با توجه به زیاد بودن مطلب انگلیسی در اینترنت، این رفتار کاملا غلط است. هیچ ضرورتی ندارد مطالبی را که شروع میکنید، حتما تا انتها دنبال کنید. اگر مطلبی برایتان سخت (یا کسل کننده) بود، آن را پاک کرده، سراغ مطلب دیگری بروید.
حالا اگر تقریبا تمام مطالبی که گوش میکنید برایتان دشوار است، چه باید کرد؟
گزینه ۳: انگلیسی بخوانید تا لغات جدید یاد بگیرید
اگر حس میکنید هر چه گوش میدهید برایتان بیش ازحد سخت است، احتمالا دایره لغت بسیار محدودی دارید. در این صورت، پیشنهاد میکنم علاوه بر گوش دادن به انگلیسی، انگلیسی هم بخوانید تا با لغات و اصطلاحات رایج آشنا شوید.
نکته ویژه برای افراد مبتدی
اگر مبتدی هستید حتما کوچک شروع کنید.
قبلا گفتیم که باید خیلی زبان گوش کنید. ولی در ابتدا، نگران آن نباشید. در عوض، تمرکز کنید که هر روز انگلیسی گوش دهید، حتی اگر خیلی اندک. در این مرحله هدفتان بهبود مهارت شنوایی نیست، بلکه سعی کنید خودتان را به هر روز انگلیسی گوش دادن، عادت دهید. زمانی که این عادت درشما تثبیت شد، بهبود مهارت شنوایی برایتان سادهتر خواهد بود.
چرا مهارت شنوایی بهکندی بهبود مییابد؟
این یک مشکل رایج بین زبان آموزان سطوح میانی است.
بسیاری از زبان آموزان در سطوح میانی احساس میکنند که اگرچه به طور معمول انگلیسی گوش میدهند، سطح مهارت شنوایشان سالهاست که ثابت مانده. در ابتدا سرعت پیشرفت خوب است ولی خیلی زود، سرعت پیشرفت کند شده و سطح زبان ثابت میماند.
دلیل اصلی یک چیز است:
شما فقط مطالبی گوش میکنید که “بهسادگی” متوجه میشوید.
اگر فقط مطالبی گوش دهید که برایتان ساده است، سرعت پیشرفتتان کند خواهد بود.
آیا راهی هست که بهسرعت مهارت شنوایی خود را بهبود دهیم؟
برای پیشرفت سریع مهارت شنوایی، لازم است یه متون چالش برانگیز گوش دهید.
اجازه بدهید تا توضیح دهیم:
اول بیایید تا مطالب را بر پایه سختیشان تقسیم کنیم.
- مطالب خیلی سخت
- مطالب ساده
- مطالب چالش برانگیز
گروه ۱: مطالب خیلی سخت
این گروه از مطالب بهحدی سخت است که حتی ایده اصلی آنها را متوجه نمیشوید.
اگر مطلبی را گوش دادید و پیش خودتان فکر کردید: “هیچ ایدهای ندارم راجع به چی حرف می زنند.” این مطلب احتمالا برایتان خیلی سخت است.
گوش دادن به اینچنین مطالب اتلاف وقت است، پس از صرف زمان برای این گونه مطالب پرهیز کنید.
گروه ۲: مطالب ساده
این گروه از مطالب آنهایی هستند که تقریبا تمام لغاتشان را متوجه میشوید.
دلیل اصلی اینکه زبان آموزان سطوح میانی پیشرفت قابل توجه ندارند، استفاده از اینگونه مطالب است.
گروه ۳: مطالب چالش برانگیز
زمانی که به این گروه از مطالب گوش میدهید، ایده اصلی را متوجه میشوید اگرچه تمام کلمات و جملات را نمیفهمید. اینها بهترین مطالب برای بهبود مهارت شنیداری شما هستند.
میدانید چرا افراد مبتدی سریع پیشرفت میکنند؟ زیرا تقریبا تمام مطالبی که گوش میکنند، برایشان چالش برانگیز است. پس اگر سطح شما میانی یا پیشرفته است، و میخواهید زودتر پیشرفت کنید، حتما از مطالب چالش برانگیز استفاده کنید.
برای این کار میتوانید:
- به مکالماتی گوش دهید که در آنها افراد واضح صحبت نمیکنند.
- به بحث پیرامون موضوعات متنوع، بهخصوص موضوعات جدید و نا آشنا، گوش دهید.
- به لهجهها و گویشهای مختلف گوش دهید، مخصوصا لهجههای ناآشنا.
خلاصه: چگونه مهارت شنوایی انگلیسی خود رابهبود دهیم
مهمترین نکاتی که از این مقاله به یاد داشته باشید اینها هستند:
- ضروری است هر روز به مقدار زیادی انگلیسی گوش دهید. بهترین راه برای اینکار گوش دادن به انگلیسی در حین فعالیتهایی است که به تمرکز بالا نیاز ندارند.
- راهی دیگر برای افزایش میزان گوش دادن به انگلیسی، گوش دادن به مطالب جالبتر است. برای این کار از اینترنت، فیلم و سریال بهره بگیرید.
- اگر مبتدی هستید، کوچک شروع کنید. در صورت امکان انگلیسی هم بخوانید تا لغت جدید یاد بگیرید.
- اگر سطح زبانتان میانی است، و پیشرفتتان کند شده است، میزان گوشدادن به مطالب چالش برانگیز انگلیسی را افزایش دهید.
کلام آخر
تمام نکاتی که در این مطلب بهشان اشاره شد، جنبه راهنمایی دارند و قانون بهحساب نمیآیند. در نهایت راهکارها را آزمایش کنید و آنهایی که برایتان نتیجه بخش بودند را ادامه دهید. کلید موفقیت این است که در مسیر یادگیری ثابتقدم باشید و پروسه یادگیریتان ادامهدار باشد. سخن آخر اینکه این راهنماییها را متناسب با اهداف، و شرایط خود منطبق کنید.